NASA одбележува 20 години постоење на Меѓународната вселенска станица со заеднички проект со Google

Мартин Јованчевски

во Веб

Цели две децении како постои Меѓународната вселенска станица (International Space Station или ISS). Станицата ги доби првите жители во 2000 година.

NASA реши да го одбележи достигнувањето така што ги здружи силите со Google и започна онлајн проект кој дозволува да се истражува детален тродимензионален модел на модуларната вселенска станица. Со мал напор можете да добиете одговори на многу прашања кои ве интересираат за станицата.

За време на вашата тура, можете да разгледувате најразлични слики, да одгледувате драматични видеа од клучни моменти, како и да се запознаете со астронаутот Том Машбрн и да го чуете како се подготвуваат за спиење. Нормално, најголем фокус е на истражувањето што се врши и на проектите на кои се работи. Па така, можете да се информирате за шест проекти. Еден од проектите истражува како микрогравитација влијае на течности, а еден друг проект се труди да дознае дали билките можат да растат во вселена.

1 коментар на “NASA одбележува 20 години постоење на Меѓународната вселенска станица со заеднички проект со Google

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии