Напредок на технологијата која ќе им помогне на луѓето со повреди на ‘рбетот

Томислав Миленковиќ и неговите колеги од Швајцарскиот институт за технологија развиваат технологија која ќе им помогне на луѓето со повреди на ‘рбетниот столб. Прекинот на нервите е една од причините за парализа, а г. Миленковиќ и неговиот тим започнаа со тестови на мајмуни, јави Nature.

nature20118-f1

Image: Nature.com

Првите резултати се охрабрувачки, а тимот на два парализирани резус мајмуни им овозможи да одат. Двата мајмуни беа со оштетен ‘рбет. Истражувачите вградија имплант во мозокот на мајмунот кој ги отчитува сигналите и ги пренесува до безжичен предавател. Предавателот комуницира со компјутер кој потоа ги дешифрира пораките, создава потребни сигнали и ги испраќа до втор имплант вграден зад прекинот во ‘рбетниот столб; во случајот тоа е делот каде се наоѓаат нервите кој ги даваат сигналите за движење на ногата.

Претходно слични експерименти се користеа и на луѓе, но ова е првпат да се користи безжично поврзување. Дополнително, подобрени се имплантите, што можеби е и најголемиот напредок наместо да се вградат во нервите, сега тие се поставуваат на ‘рбетниот столб, а не во него како досега.

Најголемотo охрабрување е дека вообичаено оваа технологија брзо се пренесува од примати на луѓето, па набрзо можеби ќе има и тестови на луѓе, што во иднина може значително да им помогне на сите кои имаат повреди на ‘рбетот.

1 коментар на “Напредок на технологијата која ќе им помогне на луѓето со повреди на ‘рбетот

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии