Напредни C# туторијали со Никола Ѓоргиев – enum

Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# искуство да го сподели со сите преку YouTube туторијали.

Видеата се одлично склопени едноставни за разбирање и што е вистинска реткост, на македонски.


Во ова видео Никола Ѓоргиев објаснува повеќе за енумерација и клучниот збор enum. Во C# како и во многу други програмски јазици, постои опција за креирање на таканаречена енумерација, што во суштина претставува листа од именувани константи. Енумерација се креира со користење на клучниот збор enum:

enum WeekDays
{
Monday = 0,
Tuesday = 1,
Wednesday = 2,
Thursday = 3,
Friday = 4,
Saturday = 5,
Sunday = 6
}

За повеќе погледнете го видеото и секако прочитајте го делот во книгата.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии