Наместо Кралицата, оваа година божиќна порака ќе испрати deepfake видео

Дејан Соколоски

во Свет

Традиционално секоја година од 1952, Кралицата Елизабета II има божиќно обраќање. Оваа година ова обраќање ќе изгледа малку поинаку, или ова ќе може да се каже за обраќањето кое ќе го има на Channel 4 News каналот.

Телевизијата ќе емитува „алтернативно“ обраќање на кралицата во која deepfake верзија ќе ги поздрави Британците. Идејата е да се зголеми свеста за лажните вести и за deepfake видеата кои стануваат се пософистицирани. Целата на пораката не е да се исмева со Кралицата и Кралското семејство, туку да предупреди на потенцијалната опасност од лажните вести и манипулациите кои предизвикуваат да не може да си веруваме ниту на очите.

Веќе има куса најава која може да ја погледнете, а „вистинската“ порака ќе трае околу 5 минути.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии