Најновата Android верзија на Opera има поддршка за VPN

Скоро цел месец, бета корисниците беа во можност да ја тестираат VPN услугата на Opera. 51 Android верзијата на прелистувачот конечно стана широко достапна и сите заинтересирани имаат на располагање целосно бесплатна виртуелна приватна мрежа (Virtual Private Network, односно VPN).

По едно-месечно тестирање, од тимот зад Opera се задоволни од VPN можностите и сметаат дека нивниот прелистувач и вградената VPN „одбележуваат нов стандард за приватност и безбедност за мобилното прелистување.“

Претставник од тимот задолжен за прелистувачот за Android изјави:

„Веќе има над 650 милиони луѓе кои користат VPN услуги на глобално ниво. Со Opera, тие сега можат да уживаат во бесплатен сервис кој ја зголемува онлајн приватноста и ја подобрува безбедноста.“ Истиот претставник, Питер Волман, објаснува дека доколку ја користите вградената виртуелна приватна мрежа значително им ја отежнувате мисијата на трети лица и ги спречувате не само во крадење информации, туку и во следење траги. „Корисниците, вели Питер, повеќе не мора да се прашуваат како да ги заштитат нивните лични информации во вакви ситуации.“

За предностите на VPN и бројните алатки кои можат да ви помогнат за подобра безбедност, зборувавме во неколку наврати.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии