Codefu Shortest Solution е натпревар кој e дел од CodeFu натпреварите, чија тема е пишувањето алгоритми. Во овој случај, програмерите се натпреваруваат во тоа чиј точен и функционален алгоритам ќе има најмалку карактери. Најкраткиот код на овој натпревар има само 104 карактери вкупно.

Како пример за тоа како изгледа успешно поедноставување на код, односно за да ви стане јасно што се бара во овој натпревар, ќе го земеме проблемот 100 од последниот натпревар кој гласи: „Дадени ви се два збора. Најдете ја разликата, прикажувајќи ги карактерите кои се присутни во првиот, но не и во вториот збор”. За да го видите подетално проблемот, кликнете овде. Треба предходно да сте логирани.

Стандардното решение би било ова:

Но, Goran,кој го има најдоброто решение на овој проблем, користејќи регуларен израз (regular expression) го склопил следниот код:

Разгледајте ги и другите проблеми (200, 300, 400, 500) и проучете ја креативноста на оние кои предложиле најкратoк код, па ако мислите дека можете подобро, не ја пропуштајте следната шанса да учествувате на натпреварот.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии