naBoota е апликација за создавање бутабилни USB-a

Мартин Јованчевски

во Софтвер

За инсталација на Windows 10 имате повеќе од одлична, официјална алатка која ви дозволува да го преземете оперативниост систем во ISO формат, но и директно да го прилагодите како бутабилно USB. Други оперативни системи ви дозволуваат само да ги преземете во ISO форматот, а потоа да ги изрежате на CD, односно DVD и на тој начин да си го инсталирате оперативниот систем.

Во случај да сакате да инсталирате оперативен систем преку бутабилно USB, потрeбна ви е помош од дополнителни апликации. Rufus е една таква алатка. Пишувавме за неа тука,

naBoota е поедноставна и значително понова алтернатива.

naBoota е бесплатен програм кој е исклучително лесен за користење и бара од вас само да кликнете на копчето со Image, да ја пронајдете саканата ISO слика, да кликнете на Drive за да го одберете претходно вметнатото USB, да внесете име во Title и, за крај, да кликнете на копето Begin. Поради ваквата едноставност во извршувањето, нема да наидете на никакви дополнителни, или комплексни прилагодувања, со што, алатката исклучително се препорачува на почетници.

Покрај ISO слики, апликацијата може да користи и фајлови како 7Z, RAR, ZIP и DMZ. Имаме прочитано дека со некои од овие формати, бутабилната состојба не е секогаш изводлива.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии