Може ли да го запреме дезинформирањето со DeepFakes?

Дејан Соколоски

во Вести

DeepFakes e следна генерација на манипулација на видео и аудио содржини и слики.  Манипулацијата е овозможена од развојот на вештачката интелигенција. Најчесто станува збор за замена на ликови или на различни видеа на пример ова видео на Силвестер Сталоне во Терминатор или манипулација со устата и видеото на некој говорник да изгледа дека кажува нешто сосем поинаку од оригиналната снимка. Видеата се креираат со помош на два спротивставни системи, едниот креира фалсификат, а другиот го препознава. Благодарение на ова фалсификатот станува се подобар, и на крајот е тешко да се препознае.

Засега најчесто се изработува лажна порнографска содржина, но стравувањето е дека во иднина би можело да се злоупотребуваат и во политички кампањи.

Откривањето на лажните видеа е можно, но потребно е време, кое можеби не е достапно.

Погледнете го интервјуто на Wired со експертот Сем Грегори.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии