Моќта на блогот и интернетот во светската политика

IT.mk редакција

во Свет

{mosimage}Откако сите странски новинари беа избрикани од Зимбабве, блоговите и интернетот станаа едно
од средствата за информирање на светот за теророт кој се случува во земјата. Тие
станаа единствениот глас кој смее да го каже незадоволството на народот од
секојдневието на Зимбабве.

Најактуелно во
таа Афричка земја е победа на
Роберт Мугабе, во претседателските избори, на кои луѓето беа со сила натерани да гласаат за единствениот кандитат –
Мугабе – долгогодишниот претседател кој по статусот на херој, откако му ја
донесе независноста на Зимбабве од Британските власти, сега е страв и параноја
во земјата во која инфлацијата достигнува 160.000 проценти (во Македонија
инфлацијата
достигнува околу 10 отсто).

Детали за
секојдневниот живот во Зимбабве можат да се добијат само од блогерите и
интернет сајтовите. Еден блогер
пишува за тоа како тој одговара на прашањето кое го слуша често од останатиот
свет „Како преживувате?“

– Several
times when someone discovers I’m from Zimbabwe, I immediately get questions
like, “So, how are you surviving?”, “So, how’s Zimbabwe these days?”. How’s
Zimbabwe? If you are hopeful, your answer to that question, ranges between,
“Not so good.” and “Don’t ask.”. The price of bread is up again from about
$60,000 to at least $88,000, which is not news anymore. I remember a time long
ago when bread was 75c, our parents were already not too happy about that
price. I remember the discussions in the streets, people reminiscing on the old
days, telling us how so cheap bread was back then. Then bread went up to 99c, I
remember the boycotts, the complaints people saying we can’t get only 1c as
change from a dollar after buying bread.

Друг зимбабвски сајт од многуте е сајтот на Цивилната организација на Жените во
Зимбабве
– на кој што пишува како владината полиција апси 15 годишно девојче и нелегално
го претресува домот на членовите на организацијата.

– It appears that ZANU PF members in the area had witnessed some
people taking a bag into the house of a WOZA member. They alerted the police
who waited outside the house as no one was home. When one of the women went to
the house to ask for salt, she was arrested by the four plain-clothed police officers who accused her of being a WOZA member. When the 15-year-old daughter of the house arrived shortly afterwards, she was also arrested. Police then illegally entered the house and confiscated a bag of WOZA flyers.

Иако опасноста е голема, и лесно може да се заврши во
затвор, сепак блогерите го користат интернетот за да објавуваат информации и
текстови со „дрски“ наслови.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии