Microsoft работи на Skype Teams, конкурент на Slack

Microsoft работи на конкурент на Slack, а сервисот ќе доаѓа под брендот Skype. Компанијата го создаде Skype Teams кој ќе има речиси идентична функционaлност со популарниот Slack.

Skype Teams е наменет за компании и ќе овозможува разговор помеѓу различи групи во компанијата. Корисниците ќе можат да изберат и да зборуваат и да споделуваат податоци со тимовите, но и да испраќаат директна порака до некој корисник.

Skype Teams ќе се обиде да додаде и функционалности кои ги нема во Slack. Една ваква функционалност е коментар на порака. Slack нема можност за ова, и тоа е голем недостаток. Во Skype Teams корисниците ќе можат да селектираат порака и да одговорат на неа, слично како коментарите на Facebook, вели MS PowerUser.

Skype Teams ќе овозможува и видео конференциски разговори или разговор со поединци. Заедно со ова апликацијата ќе овозможува закажување на онлајн средби, функционалност која ќе биде корисна за големи тимови.

skype-teams-2

Microsoft се надева дека на сервисот ќе успее да ги донесе корисниците на Office 365 и OneDrive. Skype Teams доаѓа со интеграција со овие сервиси, па споделувањето на фајлови е поедноставно. Дополнително ќе има чет ботови кои ќе можат да се креираат со платформата на Microsoft, BotFramework.

Skype Teams веќе е во тест фаза и се тестира интерно во Microsoft. Кога ќе биде достапен освен десктоп апликација, ќе дојде и на Android, iOS и Windows Phone. Засега нема официјална најава за достaпноста, но според MSPoweruser, сервисот најпрво ќе им биде достапен на претплатниците на Office 365.

1 коментар на “Microsoft работи на Skype Teams, конкурент на Slack

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии