Microsoft наскоро би можел да претстави „полесна“ верзија на Windows

Дејан Соколоски

во Софтвер

Нова верзија на оперативниот систем Windows наскоро би можела да биде претставена за корисниците. Новата верзија на оперативниот систем ќе биде помала и ќе биде наменета за уредите со помали дискови.

Целта ќе биде Microsoft да освои пазар кој сега е надвор од дофат. Станува збор за евтини уреди кои доаѓаат со помали дискови, можеби често се користаат и во училиштата. Секако на овој дел од пазарот води Google, кој со Chromebook е доминантен на овој дел.

Новата верзија на Windows 10 ќе биде само 2 GB и Microsoft ќе им ја понуди на производителите за поевтини лапотоп уреди. „Полесна“ верзија на оперативниот систем би можела да биде корисна и за други корисници.

Најголем дел од просторот е ослободен со отстранување на апликации кои корисниците најчесто нема да ги користат, како Internet Explorer и други легаси (legacy) апликации, јави Verge.

Microsoft наскоро ќе одржи конференција за девелопери, па најверојатно тогаш и ќе можеме да дознаеме повеќе податоци.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии