Microsoft ипресионира со преведување на англиски во мандарински јазик во реално време

Microsoft го претстави својот преведувач кој изгледа како да е донесен од иднината. Преведувачот во реално време преведува од еден на друг јазик и тоа со боја на глас слична на говорникот. Во примерот на видеото преводот е направен од aнглиски на мандарински јазик, кој многумина познавачи го прогласуваат за еден од најтешките јазици.

[youtube]Nu-nlQqFCKg[/youtube]

Преводот е можен првично од подобреното препознавање на говор, кое со употребата на „Deep Neural Networks“ што го подобрува препознавањето на текст за 30 отсто, или поточно го намалува бројот на непрепознаени зборови за 30 отсто. Па во текот на презентацијата бројот на „не препознаени“ зборови никогаш не е повисок од 20 отсто. Deep Neural Networks е моделиран по човечкиот мозок и е прозвод на работата на развојниот тим на Microsoft на Универзитетот Торонто.

„Ја намаливме грешката на препознањае зборови за 30 отсто во однос на претходните методи. Ова значи дека ако досега неточен беше еден од 4-5 збора, сега грешката е еден од 7-8 зборови.“

Иако препознавањето на говор е клучно во процесот, преводот тука само започнува. За превод од англиски на мандарински системот најпрво го преведува гласот во текст. Потоа ги преведува зборовите зо соодветните кинески и ги подредува зборовите на нивното вистинско место во Мандаринскиот. Конечно, софтверот зборува на мандарински јазик, но притоа го користи тонот и бојата на гласот на говорникот чии говор го преведува. За ова се што е потребно говорникот однапред да го „наполни“ софтверот со еден час од сопствениот говор.

Иако за точноста и квалитетот на преводот не може да сведочиме без познавање на мандарински јазик, реакцијата на публиката покажува дека e извонреден. Со ова Microsoft потестува дека нивниот R&D тим е сеуште еден од најдобрите иако малку ги подзабораваме.

Морам да признаам дека по патентот за холодек технологија кој го добија неодамна и медиумите го нарекоа Holodeck 0.5, ова технологија наликува на уште една Star Trek алатка „унверзалниот преведувач“. Иако системот е далеку од совршен и има уште доста работа на него, секако дека ова е чекор во вистинска насока за сите, освен можеби за преведувачите.

1 коментар на “Microsoft ипресионира со преведување на англиски во мандарински јазик во реално време

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии