Microsoft ги најави верзиите на Windows 8

Microsoft на својот Windows блог ги најави сите верзии на „осумката“ кои ќе бидат ставени на продажба, заедно со детали за што се ќе содржат и како ќе се разликуваат петте верзии на новиот оперативен систем.

Microsoft најави две едиции за Intel-компатибилни процесори (32 и 64-битни), Windows 8 за повеќето корисници и Windows 8 Pro за професионалци и бизниси; една верзија за ARM процесорите, Windows RT; бизнис едиција Windows 8 Enterprise; и верзии на одредени јазици, пример кинескиот, кои се посветени само за тие пазари.

Сите верзии ќе имаат пристап до Windows Store продавницата за апликации и Internet Explorer 10.

Најинтересна од сите е ARM верзијата ќе работи на енергетски-поефикасни чипови на помали уреди (читај: таблет компјутери). Дополнително, овој Windows RT ќе доаѓа преинсталиран Office пакет кој ќе биде оптимизиран да се користи со допир.

Деталите за разликата што ќе биде вклучено во Windows 8 и Windows 8 Pro кои се декстоп верзиите ќе може да ги видите на блогот на Microsoft. Во суштина Windows 8 Pro содржи се што може да се има во Windows освен Office кој за декстоп верзиите мора да се купи посебно.

Цената на Windows 8 сè уште не е објавена.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии