MacOS е безбеден или никој не го пронаоѓа малициозниот софтвер?

Помеѓу пет и десет години малициозниот софтвер Firefly незабележано инфицирал Mac компјутери. Напаѓачите имале надзор врз камерата, тастатурата и други чувствителни делови на компјутерот. Никој не може да каже зошто, ниту кој е креатор на софтверот.

Малициозниот софтвер е во иста група како и софтверот кој Malware Labs го откри во јануари. Софтверот собира податоци од заразаениот систем, но и од сите компјутери во мрежата. Двете верзии можат да „сликаат“ скриншот; да ги регистрираат копчињата кои ги притиска корисникот; да ја активираат и да сликаат со веб-камерата, јави Ars Technica.

Истражувачите од Synack кои неодамна го откриja кодот велат дека адресите во кодот до кои пристапува Firefly и денес се активни. Во тестирањето безбедносните експерти забележале дека за два дена до адресите од кодот пристапиле 400 компјутери.

Со оглед на тоа дека заразени се домашни компјутери, исклучена е можноста за хакирање на странски агенции. Она што збунува е што софтверот не собира податоци од платежните картички, ниту има можност за инстaлирање на поопасен код, како ransomware. Поради ова се чини дека кој и да ги организира нападите го прави ова единствено од „воајерски“ побуди.

1 коментар на “MacOS е безбеден или никој не го пронаоѓа малициозниот софтвер?

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии