Лери Пејџ инвестира во компании за летечки автомобили

Лери Пејџ финансира неколку компании кои работат на летечки автомобили, но токму работата на автономните возила на Google ќе помогне овие возила да се кренат од земја и да полетаат, вели Bloomberg.

Zee.Areo е една од овие компании, основана е во 2010 година и има околу 150 вработени кои работат на летечките возила.  Леталото на кое работат е малечко авионче кое може да слета и да полета вертикално. Компанијата не е поврзна со Google и Alphabet, туку е финансирана од г. Пејџ, кој кај вработените е познат како GUS (Guy upstairs). Идејата за летала не е нова и веќе има пионери кои работат на нив веќе 40 години, но досега моторите, технологијата, навигацијата, па и материјалите не беа доволно добри. Дополнително летањето е многу посложено и поопасно од возењето, што е пречка за поинтензивно тестирање на леталата. Но, според Марк Мур, поранешен инженер во NASA: „Последните пет години има огромен напредок во технологијата која е поддршка. Она што ќе се случува во следните 5 до 10 години ќе биде неверојатно“.

Zee.Aero не е единствената компанија за летала во која инвестира г. Пејџ. Kitty Hawk е втората компанија, која е лоцирана на помалку под еден километар од Zee.Aero. Компанијата е основана од Себастијан Трун, кој е човекот зад Google X и автономните возила. Засега нема повеќе информации за леталата надвор од неколку патенти и најави за летала. Двете компании престанаа да даваат изјави, и според Bloomberg имаат и картички на кои им се запишани начините на кои можат да ги избегнат одговорите.

volocopter

aeromobile-3-0

 

2 коментари на “Лери Пејџ инвестира во компании за летечки автомобили

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии