Лажни мобилни кликови тежат 800 милиони долари

Дејан Соколоски

во Вести

Над 800 милиони долари тежат лажните кликови од мобилни телефони само во првите 3 месеци на 2018 година, јави AppsFlyer.

„Кога се во прашање мобилните измами никој не е имун, ниту огласувачите, ниту апликациите, ниту мрежата“, вели компанијата.

Истражувањето кое го направија опфати 6.000 апликациии инсталирани 10 милијарди пати. Штетата која е направена на огласувачите е проценета помеѓу 700 и 800 милиони долари. Злоупотребата во првите три месеци од 2018 година е 30% повисока од просекот во 2017 година.

Годината започна со „device“-фарми како најголеми причинители на штета, за веќе во февруари да бидат надминати од ботовите. На 22% од апликациите, кај 10% од апликациите пронајден е софтвер кој се користи за лажни кликови.

Најзафатени со измамите се апликациите за е-трговија на кои отпаѓаат 275 милиони долари од загубите. Зад овие апликации следат: видеоигрите, финансиите и апликациите за патување…

Генерално, телефоните на Apple се поотпорни на злоупотреба, но ова не е случај за сите измами. Така, „click flood“ напади се почести од уредите на Apple. Сите други напади се почести од Android телефони, што според бројот на уреди и не е баш некое изненадување.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии