Лансирајте си свој сопствен TubeSat сателит

„Интересот и прифаќањето на проектот е неверојатен.“ вели Ранда Милирон, директорка на Interorbital која работи на евтиниот ракетен систем веќе 14 години. Според неа, покрај ентузијастите, најголем интерес доаѓа од универзитетите. На проектот се вклучила и приватна средна школа, но и Лабораторијата за одбрана, наука и технологија на Велика Британија.

„Ова е пристапна можност за академската заедница да лети.“ вели г-ѓа. Милинор.

Примери од експериментите кои можат да се направат со TubeSat се сликање, мерење на земјиното магнетско поле, радио релеј, биолошки експерименти, пренесување на „порака од орбита“ и приватен имејл.

(via Discovery)

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии