Крави твитаат со помош на RFID тагови

RFID таговите ја следат секоја активност на кравите, и кога тие ќе се приближат до роботскиот обор наменет за молзење, компјутерот го чита тагот и одлучува дали на кравата и е време за молзење. Ако кравата е на ред, таа ќе добие пристап до оборот каде роботска рака ќе ги измолзе кравите додека тие јадат. Измолзеното млеко се мери и податоците се вметнуваат во дата базата заедно со времето. Секоја активност генерира твит.

Целта на истражувачите од Critical Media Lab е да откријат како технологијата влијае на врската меѓу животните и луѓето, врската меѓу фармерите и животните, но и врската меѓу потрошувачите и животинскиот продукт.

4 коментари на “Крави твитаат со помош на RFID тагови

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии