Кој го користи вашиот интернет?

Бавен интернет? Една од причините за таквото нешто може да биде и огромен број прикачени „домаќини“ на вашата мрежа. Во случај да сакате да дознаете кој сè се има прикачено и ја користи вашата WiFi конекција, потребно е да навлезете во рутерот, нешто што знае да биде фрустрирачко за помалку искусните. Наместо тоа, можете да добиете значително подобар преглед преку апликацијата Who is on my WiFi.

На едноставен и визуелен начин, Who is on my WiFi сервира податоци за името за мрежата која се скенира, како и податоци за IP и MAC адресата од уредот од кој ѝ пристапувате. Паралелно со ова, гледате колку уреди се приклучени на мрежата и, со еден тап, можете да добиете подетални увиди за DNS адреси, оперативен систем кој се користи, gateway aдреса, и слично. Во случај да не можете да препознаете некоја од приклучените направи, можете да ја одбележите истата и да ѝ прилепите етикета на натрапник, односно преку избирање на копчето Stranger. Тоа не значи и дека автоматски отсекувате пристап на направата во вашата конекција. Обично, за таквото нешто е потребно пристапување до уредот. Но, апликацијата Who is on my WiFi и за тоа ќе ви излезе во предвид.

Дополнително нешто што нѝ се допадна е скенирањето промени во реално време. Тоа значи дека ако во некој момент некој нов ви се приклучи на конекцијата инстантно ќе добиете известување.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии