Кој го исклучи прекинувачот на British Airways?

Најверојатно ви е позната филмската приказна во која на неколку секунди од катастрофа некој се спрепнува и го исклучува кабелот за струја. Ова се случи неодамна во British Airways, а летовите на компанијата беа откажани. Серверите на компаниајта останаа без напојување, а летовите беа откажани.

Над 700 летовите на над 75.000 патници беа откажани. Се споменуваа хакери кои ја исклучиле струјата, но Times јави дека сепак станува збор за човечка грешка на некој од изведувачите. Компанијата од март отпуштила 600 вработени од ИТ-одделот. Компанијата за ИТ сега ангажира подизведувачи, а некој од нив го исклучил прекинувачот.

British Airways сè уште го истражува инцидентот, но сега се обидуваат да откријат кој од работниците од одржувањето го исклучил напојувањето. CBRE компанијата која е подизведувач за BA верува дека нема да ги крие вмешаните работници. Само за овој инцидент компанијата ќе мора да исплати над 100 милиони фунти обесштетување.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии