Кина лансира нов инвестициски фонд за Централна и Источна Европа

На лидерската средба на премиерите од Централна и Источна Европа, кинескиот премиер Ли Кекианг најави отворање на нов инвестициски фонд. Фондот ќе финансира проекти во Централна и Источна Еврпа, а поддржан е од Индустриската и комерцијална банка на Кина.

„Тежината“ на фондот е 10 милијарди евра. Целта на фондот е да собере финансии во вредност од 50 милијарди евра во различни сектори. Средствата ќе бидат користени за финансирање на инфраструктурни проекти, проекти од производство висока технологија и стока за широка потрошувачка.

Фондот ќе биде раководен од Sino-CEE Financial Holdings Ltd, компанија која банката ја основа оваа година за оваа немена. Иако финансиите се од буџетот на Кина, сепак инвестициите ќе ги води пазарот. Официјално фондот е презентиран на самитот кој се одржува во Рига.

Државите во кои ќе инвестира фондот се од интерес на Кина, и се своевиден модерен пат на свилата, вели Reuters. Германија е еден од противниците на експанзијата на Кина во Европската Унија, па ќе биде интересно да се види одговорот на најголемата европска економија.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии