Како се испраќал и-мејл во 1984

IT.mk редакција

во Веб

Извадок од емисијата ‘Database’ од 1984 година која се емитувала на програмата на британската ТВ Thames. Во емисијата се објаснува како во осумдесетите години се испраќала и-мејл порака.

2 коментари на “Како се испраќал и-мејл во 1984

  1. It.mk, навистина сте крајно непрофесионални. Немате буквално еден напис кој што е исправен од јазичен аспект. Којзнае колку забелешки до сега ви биле дадени и никако да си го решите проблемот. Вие како технолошки магазин треба посебно да внимавате на јазикот поради ИТ термините, за кои секогаш претставува голем проблем да се преведат. Наместо да бидете предводник во правилното преведување, вие напротив само вршите транслитерација на странските термини, а и често, како во написов, си ги штракате дирекно на латиница. Името на емисијата и на телевизијата ви се напишани на латиница без македонски превод или транслитерација; сте напишале и-мејл, а имаме прекрасен македонски збор е-пошта; грешка имате и кај осумдесетите – треба да биде осумдесеттите со две т. Од пет збора накрст во написот, шест ви се погрешни.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии