Како да си ги енкриптирате фајловите во Dropbox или било кое веб складиште

TrueCrypt е алатка со отворен код со која може да се енкриптираат фајлови, односно енкриптиран фолдер внатре во Dropbox. TrueCrypt може автоматски да енкриптира цели USB-а или хард дискови креирајќи виртуелни дискови и партиции кои подоцна се закачуваат (mount) како виртуелен диск и се отвараaт заштитените фајлови. Можеби звучи комплицирано, но TrueCrypt има одличен чекор-по-чекор туторијал. Запоменете само да направите енкриптиран фолдер во Dropbox фолдерот.

Друга опција е поедноставна. Зависно која алатка користите 7-Zip или WinRAR можете при компресрање на фајловите, кои сакате да ги закачите во веб складиште, да им додадете лозинка и да ги енкриптирате.

Разликата меѓу двете методи, вели LifeHacker, од нив го преземаме одличнот совет, е што TrueCrype бара партицијата/фолдерот да има претходно одредено место, пример 1GB, додека со зипување се добива помал фајл т.е. големината зависи од самиот фајл.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии