Како Црна Гора профитира од .me доменот

Ова се премиум домени кои се ставаат на аукција. Најскапиот продаден .me домен е 70.000 долари и е date.me, по него е insure.me кој е платен 68.000 долари. Доменот love.me чини 32.500 долари, според Wikipedia.

Црна Гора го доби .me доменот по својата независност во 2006 година. За нивна среќа .cr (Crna Gora) и .mn (Monte Negro) домените беа заземени од Конго, односно од Монголија.

„Знаејќи дека .me доменот има големо значење и дека зборот е интересен, црногорската влада одлучи да управува со доменот така што ќе извлече максимална корист и го направи .me доменот да биде глобално достапен.“ пишува на сајтот за регистрација на .me доменот.

Денес има регистрирано над 250.000 .me домени, а самиот домен е попопуларен и од .Asia, .jobs, .coop, .pro, .travel и други атрактивни домени.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии