Јапонскиот K Computer е помоќен од петте најмоќни суперкомпјутери во светот заедно!

Во K Computer се инвестирани 1.25 милијарда долари и ќе се користи за сложени проблеми за одредување на промени на времето и промена во климата. Суперкомпјутерот е со неверојатна моќ, може да извршува 8 квадрилиони пресметки во секунда (8 петафлопи), што е три пати повеќе од вториот најбрз компјутер, кинескиот Tianhe-1A.

К Computer е составен од 68.544 SPARC64 VIIIfx процесори, секој со по 8 јадра, што е вкупно 548.352 јадра. Ова е двојно повеќе од било кој систем во TOP500 листата на суперкомпјутери. Системот не користи графички процесори како што користат другите суперкомпјутери. Исто така, K Computer е наекономскиот систем од листата.

(via TOP500.org)

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии