„Со користење на современи технологии за дигитално публикување создадовме можност за бесплатно и исклучително пријатно искуство за читање на дигитални публикации и превземање на книги во било кое време и од било каде. Користењето на ресурсите на овој портал ќе им помогне на учениците во совладување на наставните содржини на еден иновативен и интересен начин, а на наставниците во подготовка и презентирање на наставниот материјал со помош на информатичките технологии.“ објаснува Министерството за информатичко општество кое ја стартува оваа дигитална библиотека.

Порталот нуди можност за интересно и лесно прегледување на книгата, но и можност истата да се симне во .PDF формат. (совет: за да не ја отвара книгата во прелистувачот, кликнете на десното копче на глувчето врз „преземи ја книгата“ и одберете „Save Link As…“ за директно симнување.)

Во моментот има околу 60 книги, но МИО вели дека сервисот е во изработка и во иднина порталот „ќе прерасне во основен ресурс за пристап до огромен број електронски учебници од едно централно место.“

17 коментари на “ИТ.мк: МИО го стартуваше e-учебници.мк

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии