Историја на како Facebook ја разоткри приватноста

Мет МкКеон, девелопер и истражувач во IBM, направи одлична визуелизација на како Facebook во рок од само 5 години ги откри личните информации и интересите на над 400 милиони корисници.

„Facebook e одличен сервис. Јас имам профил, и скоро секој што го знам и е под 60 години. Меѓутоа, Facebook не успеа да ги менаџира корисничките податоци како што треба. На почетокот, ја ограничи прегледноста на личните информации само на пријателите и нивната мрежа (колеџ или школо). Во неколкуте години, зададената приватност за корисниците стануваше се повеќе и повеќе попустливa. Тие исто, неколку пати променија како личните информации се класифицираат, понекогаш и збунувајќи ги корисниците. Ова е дел од намерата на Facebook да соработува, објавува и да заработи од социјалниот граф: масивна дата база на битија и линкови што покрива се од каде живеете до кои филмови ви се допаѓаат и на кои луѓе им верувате.“ пишува г-дин. МкКеон во блог пост.

Но, од друга страна иако Facebook ја истакнува приватноста, огромен дел од вината лежи и во корисниците. Дали сте ги прочитале условите за приватност?

Дел од податоците за визуелизацијата се МкКеоновата интерпретација на полисата за приватност на Facebook и од блог постот на Electronic Frontier Foundation.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии