iRobot претстави Romba која може да се хакне

Kреаторите на паметната правосмукалка Roomba креираа нов робот чија намена е да им помогне на студентите заинтересирани за роботика да ги направат своите први чекори, јави Mashable.

Новиот робот Create 2 е речиси копија на Roomba, но без специфична намена на додатоците за чистење, па практично може да се користи како одлична основа за најразлични роботи. Замената на Crate 1 со Create 2 доаѓа пред се поради безбедносните стандарди кои се различни во САД и дел од остатокот на светот, а новиот модел е креиран да ги задоволува стандардите за безбедност.

[youtube]QSUdK9hNP5w[/youtube]

Освен ова новата верзија доаѓа со понова електроника која овозможува значително поголема функционалност. Како и претходникот и Create 2 доаѓа со можност за промени и пред се интеграција со најразлични елементи кои можат да се прикачат на него од камери, сензори, па се до 3Д испринтани елементи. За работа со Creatе 2 на девелоперите ќе им биде потребно предзнаење од Python или Scratch кој се препорачани од iRobot.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии