iPhone корисниците повеќе зависат од Wi-Fi од Android корисниците

Според истражувањето на comScore, американските и британските iPhone корисници се позависни од Wi-Fi мрежите, т.е. повеќе ги користат, од корисниците на Google Android. Кажано со бројки, 71 од iPhone корисниците користат мобилен и Wi-Fi интернет, наспроти 32 отсто кои се поврзуваат на Wi-Fi преку Android. Во Британија пак, дури 87 отсто од iPhone, односно 52 отсто од Android корисниците, се закачуваат на Wi-fi.

Ова истражување не ги открива деталите за навиките на корисниците и зошто Android корисниците не се поврзуваат на Wi-Fi мрежите, дали можеби iPhone корисниците ова го прават бидејќи користат повеќе интернет? Кој знае. Поентата на истражувањето е што треба мобилните оператори да сфатат од ова однесување?

„Како што расне користењето на интернетот и спектарот станува се помал, операторите, производителите и другите во мобилниот екосистем треба да ја разберат различната динамика меѓу користењето на мобилните и Wi-Fi мрежите за да развијат стратегија да ги оптимизираат ресурсите и да обезбедат на корисниците постојан високо-квалитетни интернет услуги.“, вели Серге Мата од comScore.

Со други зборови, дајте им ефтин и побрз мобилен интернет на корисниците за да можат да бидат постојано онлајн преку паметните телефони.

Chart: Mobile and Wi-Fi Internet Connection Activity Across iOS and Android Smartphone Platforms in the U.S. and U.K. (Feb-2012)Description: A U.S. analysis of Wi-Fi and mobile Internet usage across unique smartphones on the iOS and Android platforms reveals that 71 percent of all unique iPhones used both mobile and Wi-Fi networks to connect to the Internet, while only 32 percent of unique Android mobile phones used both types of connections. A further analysis of this pattern of behavior in the U.K. shows consistent results, as 87 percent of unique iPhones used both mobile and Wi-Fi networks for web access compared to a lower 57 percent of Android phones.Source: comScore Device Essentials, February 2012Tags: 3G, Wi-FiAuthor: comScorecharts powered by iCharts

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии