iPhone 5 ќе има NFC технологија за плаќање со мобилните

„За да ја подржи неговата изјава, претприемачот [кој работи на NFC продукт] ми рече дека производителите на NFC читачи – со кои дискустирал за својот продукт – исто така очекува iPhone 5 да има NFC.“, пишува Елизабет Војк од Forbes.

NFC е технологија за комуникација на висока фреквенцијата со краток домет која овозможува размена податоци меѓу уредите. Со неа ќе може да се плаќа преку мобилни телефони со користење на специфични „паметни постери“, каде телефонот е вид кредитна картичка.

Покрај Apple и Google има вградено NFC опција во својот Android софтвер.

2 коментари на “iPhone 5 ќе има NFC технологија за плаќање со мобилните

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии