Интернетот се врати во Египет, но протестите ескалираа

Прво забележително нешто за враќањето на интернет е зголемен број на твитови од египетски корисници.

The Internet is back on #Egyptless than a minute ago via txt


Со враќањето на интернет пристапот, на египетските телевизии се појави и претставник од војската кој побара луѓето да се вратат дома за „да се врати стабилноста на земјата“.

Но, денес се случи токму спротивното. Протестите ескалираа со улични судир на Tahrir плоштадот меѓу противниците и поддржувачите на египетскиот претседател. Новите немири може да значи и повторно гасење на интернет, бидејќи египетските власти стравуваат дека интернетот ќе се искористи за организирање на протестите или зголемување на тензиите. Но, од друга страна токму интернет пристапот може да придонесе кон поголемо информирање и контролирање на тие протести.

URGENT: [email protected] WE NEED DOCTORS IN AL TAHRIR v @Zeinobia #egipt #Jan25less than a minute ago via web

(слика via Renesys)

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии