Ако се спореди бројот на корисници според бројот на населението (податоци од Светска банка), Хрватска е најповрзана земја, следена од Црна Гора, Македонија е на средина, додека далеку зад сите е Албанија. Процентуално интернет пенетрацијата на Балканот изгледа вака:

Мора да се забележи дека овие бројки се од 2008 година. Убеден сум дека податоците од 2009 година ќе покажат поголем раст на интернет корисниците и со тоа на процентот на пенетрацијата бидејќи ако се погледне графиконот кај сите земји се забележува постојан раст. Поголем скок се појавува во Грција во период од 2007 до 2008 година, односно голем пораст во бројот на корисници има и во Србија во периодот од 2004/5 до 2007 година. Според Небојша Радовиќ, српски блогер, во тој период се забележала помасовна промоција на широкопојасниот интернет.

6 коментари на “Интернет споредба на балканските земји

  1. Па и не е баш некоја споредба, ова е пред 2 години, моментално бројката е драстично поразлична така да никаква корист од ова.. поинтересно ќе беше да е за 2010.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии