Интернет пристап е човеково право, одлучија Обединетите нации

„Специјалните известувачи веруваат дека Интернетот е една од најмоќните алатки на 21-виот век за зголемување на транспарентноста во однесување на моќните, пристап до информација, и за вклучување на активните граѓани во градење на демократско општество.

Навистина, неодамнешниот бран на демонстрации од земјите ширум Средниот Исток и регионот во Северна Африка покажаа дека клучната улога која ја одигра Интернетот е мобилизирање на популацијата да повика за праведност, еднаквост и одговорност и поголема почит за човекови права.“

Токму овие доблести на Интернетот кои ги наведуваат специјалните известувачи на ОН може да се забележат и на неодамнешните протести во Македонија против полициска бруталност, кога онлајн заедницата со помош на друштвените мрежи организираа протести барајќи транспарентност и отвореност од властите.

Во извештајот се вели дека Интернет пристапот има две димензии, едната е пристап до онлајн содржина, а втората е инфраструктура да се овозможи тој пристап, наведувајќи дека нема да биде лесно да се поврзат сите луѓе во светот, бидејќи електричната енергија се уште е недостапна за многу земји во развој. Се наведува и дека земјите ќе треба да направат одредени правила и стратегии за развивање на стратегија сите да бидат поврзани на Интернет. Покрај ОН, и Европската унија форсира поврзување на сите европски граѓани на интернет до 2015-та со цел да се креира поефикасни економски и е-влада сервиси.

1 коментар на “Интернет пристап е човеково право, одлучија Обединетите нации

  1. Значи да не се лажеме човек може да живее и без интернет.
    Нека не мачкаат очи и бегаат од главната тема убиство на 6 000 000 цивили во Ирак и Афганистан да не говориме за Палестина
    Би им препорачал на он да се занимаваат со тоа како се убиени 6 000 000 цивили во Ирак и Афганистан
    Освен тоа еден вид цензура нели е и викиликс ?
    Него работата е тоа што западните медиуми не можат да перат мозок и да лажат како во сад и еу

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии