Интересот за дигитални книги со огромен пораст во пандемијата

Дејан Соколоски

во Свет

Интересот за дигитални книги и нивното изнајмување од библиотеките во периодот на пандемија порасна 52 отсто. Ова иако е одлично бидејќи до корисниците наеднаш на притисок на копче се илјадници книги сепак е проблем.

Трендот на зголемување на интересот на е-книгите е само забрзан од пандемијата. Истражување направено во 400 библиотеки во САД и Канада покажува дека во време на пандемијата една третина од библиотеките троши помалку на книги и аудио книги отколку пред пандемијата. Во овие библиотеки забележан е пораст на купувањето на дигитални книги, пренесе Ars Tecnica.

Сепак ова не е без проблеми. За разлика од класичните книги, библиотеките треба за дигиталните книги да платат лиценца. Па секое истекување на оваа лиценца треба да се одлучат дали ова е исплатливо. Купувачите за дигиталните книги треба да платат околу 15 долари и ќе ја поседуваат книгата засекогаш.

Порастот на интерес за дигитални книги е загрижувачки за издавачите на книги. Поради ова издавачи како Мекмилан (Macmillan) имаат дополнителни ограничувања на дигиталните книги. Во првите два месеци од издавањето на книгите на библиотеките им е овозможено да издаваат единствено една копија.

Дигиталните книги значително ја менуваат работата на библиотеките. Нема потреба од физички простор за книгите; транспорт; нема казна за задоцнето плаќање. Секако без вештачко наметнување нема потреба ниту од некакви недостатоци кога има поголем интерес за книгите.

Можеби недостатокот од е-читачи е единствената причина поради која интересот за дигитални книги не е со уште поголем пораст. Добра вест е дека е-читачот зафаќа многу помалку простор од библиотеките кои се потребни за физичките книги.

За пандемијата на коронавирусот COVID-19

Ажурирано на 25/03/2020

Што е коронавирусот COVID-19?

COVID-19 (коронавирусна болест 2019) е нова заразна вирусна дишна болест предизвикана од новиот коронавирус SARS-CoV-2. Името го добива по „боцките“ на неговата површина кои изгледаат како круна (корона). Коронавирусите можат да заразат и животни и луѓе и да предизвикаат симптоми што се движат од лесна настинка до тешка, животно загрозувачка пневмонија.

Колку е заразен вирусот?

Вирусот е екстремно заразен и се пренесува многу лесно од човек на човек, особено во затворени површини. Се пренесува по капличен пат - во мали капки кои ги прави заразениот човек кога дише, зборува, кашла или кива.

Каде е проширен вирусот?

Почнувајќи од првата епидемија во Кина, од декември 2019 до денес вирусот е проширен во над 140 земји, има заразено најмалку 462.000 луѓе и предизвикано над 20.800 смртни случаи. Според Светската здравствена организација се работи за пандемија. Моментално Европа и САД се соочуваат со нагол пораст на новозаболени. Вирусот е присутен и во Македонија од 26 февруари 2020.

Кои се симптомите?

За да се појават симптомите потребни се 2 до 14 дена. Најчести симптоми се покачена температура, сува кашлица, замор и потешкотии при дишењето. Најголемиот број заболени (околу 80%) имаат благи симптоми кои наликуваат на грип или лоша настинка. Некои луѓе воопшто не развиваат симптоми, но може да ја пренесат болеста на други.

Како да се заштитам себеси и другите?

Добар совет во време на пандемија е да се однесуваме како сите, па и самите да сме заразени. Ова значи, минимизирање на контактот со други луѓе и држење на дистанца од 1 до 2 метри, поретко излегување од дома, често и долго (до 20 секунди) миење на рацете и избегнување на допирање на лицето.

Каде да се информирам повеќе?

Во време на пандемија, а воедно и на лажни вести и clickbait тактики, бидете внимателни од каде конзумирате вести. IT.mk ви препорачува да ги следите официјалните сајтови и проверени извори на информации:

- Официјална веб-страна на Министерството за здравство
- Официјална веб-страна на Владата на РСМ
- Неофицијална страна поддржана од Министерството за здравство
- често ажурирана страница за моменталната состојба на пандемијата. За секоја земја има и посебна статија.

Прочитај повеќе

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии