Intel стартува контроверзна пилот надоградба на процесорите

Ова наиде на големи критики бидејќи корисниците ќе доплаќаат за нешто за кое што веќе платиле, додека пак Intel вели дека нудат „избор и флексибилност“.

„Ова ќе им заштеди на корисниците да не купуваат нови системи или да ги носат во физичките продавници.“ изјави Intel за BBC.

Поопширно, Intel вели дека им дава шанса на корисниците да одредат што сакаат од нивните чипови, односно колкава моќ им е потребна без да платат за целиот хардвер.

„Според „Ако вреди, тогаш е право“ теоријата, вие не поседувате ништо што сте купиле. Вие сте само лиценцирани, дозволено ви е да ја вадите вредноста која вашиот продавач ви ја дозволува. Кутијата кибрит е да запалите роденденски свеќи, не да поправите маса што се клати… Ова е бизнис модел кој кажува дека само компаниите имаат апсолутно право врз сопственоста, и дека останатите се само закупници.“ пишува BoingBoing.

2 коментари на “Intel стартува контроверзна пилот надоградба на процесорите

  1. Ова е доказ дека уште од Pentium 4 сите (Core, Core 2, Core iX…) процесори пордджуваат Hyper Threading, само Intel си одлучува на кој процесор да е овозможен а на кој не. Традиција им е да извадат јак процесор, и потоа да прават осакатени верзии од него за да има повеќе модели за продажба.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии