Intel ќе плати 1.5 милијарди долари за соработка со Nvidia

Според спогодбата Intel ќе плати на Nvidia 1.5 милијарди долари за лиценците во следните шест години. Исто така Intel ќе добие пристап до сите патентите на Nvidia како GPU технологиите и тие за суперкомпјутерите, и обратно, Nvidia ќе добие пристап до одредени патенти на Intel, како патентите за микропроцесори, но нема да има пристап до x86 дизајните и флеш меморијата на Intel.

„Договорот со вкрстување на лиценците му дозволува на Intel да интегрира Nvidia технологии и тие кои се покриени со патенти во нивните процесори, како на пример, Sandy Bridge.“, вели претседателот на Nvidia, Џен-Хсуан. „За нас, договорот ни дозволува да ги искористиме Intel патентите за видовите процесори кои ги градиме – проект Denver, Tegra, и тие што ќе ги градиме во иднината.“

Потенцијалот на договорот е да се искористат технологиите на двете компании во градење на графички процесори, како и да се остане конкурентен на се повеќе растечкиот мобилен пазар.

Во меѓувреме, директорот на AMD, Дирк Маер си поднесе оставка.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии