Intel ги најави дискретните графички картички за 2022

Image courtesy of Intel

Intel претстави нов бренд на графички картички, софтвер и услуги под името „Arc“. Заедно со најавата за „Arc“ компанијата ја најави и својата прва дискретна графичка картичка Alchemist за 2022 година.

Alchemist ќе биде достапен на десктоп и на лаптоп компјутерите на почетокот на следната година и компанијата најавува дека ќе бидат конкуренција со AMD и Nvidia. Во кусо видео може да погледнеме дел од можностите во неколку видеоигри. Mount & Blade Bannerlord, Forza Horizon 4, PsychoNauts 2, PUBG, Subnautica, Metro Exodus, Days Gone се дел од игрите во краткото видео за најава.

Покрај Alchemist, компанијата веќе ги најави и имињата на следните генерации на графички. Battlemage, Celestial и Druid се имињата на дел од графички картички од следните генерација.

Графичките картички се базирани на Xe HPG микро-архитектура. Покрај ова веќе се најавени уште неколку варијанти кои ја споделуваат архитектурата, но се помалку моќни (Xe-LP) или повеќе моќни (Xe-HPC).

Повеќе детали и информации за можностите на картичките се најавени за подоцна оваа година. Од она што е веќе споделено единствено знаеме дека Alchemist ќе доаѓа со хардверски ray-tracing и супер-семплирање потпомогнато од вештачка интелигенција.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии