И без Стивс Џобс, Аpple руши финансиски рекорди

Apple има неверојатно 97,6 милијарди долари во кеш! Apple има помалку пари од само 52 компании во светот.

Овие бројки беа откриени во финансискиот извештај за првиот квартал. Во тој квартал Apple успеа да ги надмине очекувањата и да продаде 37 милиони iPhone уреди, што е 7 милиона повеќе од што очекуваше Вал Стрит. Интересно, продадени се повеќе iPhone телефони секој ден, по 402.000, отколку што се родени деца ширум светот, околу 300.000.

Заедно со рекордната продажба на 5,2 милиони Mac компјутери, 15,43 милиони iPad-и, и 15,4 милиони iPod-и, Apple забележа приходи од 46,33 милијарди долари.

Во првиот квартал Aplle забележа рекордни 13,1 милијарда долари профит. Всушност, профитот на Apple e поголем од приходот на Google, 10 милијарди долари. Ова ја стави ИТ компанијата меѓу нафтените гиганти на листата на најпрофитабилни квартали на сите времиња.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии