HTML5 стандардот е конечно завршен

Виктор Дано

во Веб

Пред пет години Стив Џобс му објави војна на Flash, и најави дека HTML5 е иднината за мобилните уреди. Денес неговата визија се комплетира. World Wide Web Consortium (W3C), интернационалната организација која ги оддржува веб стандардите, објави дека HTML5 е завршен комплетно.

Иако HTML5 веќе се користи од еден куп девелопери во комбинација со другите веб и мобилни технологии како CSS и JavaScript, сепак како завршен станард ќе ги охрабри и другите програмери да развиваат побезбедни веб апликации кои ќе се користат на повеќе од една мобилна платформа. Назначајно со петатта ревизија на Hypertext Markup Language (HTML) е што дозволува веб аудио и веб видео да се слуша, односно гледа, без потреба на плагини. Новина е и што веб сајтовите ќе можат да се додадат веб графички елементи, анотации и побогати апликации.

Web standards for the future from W3C on Vimeo.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии