HTC Vive Pro претстави нова наградба на SXSW 2018

South By Southwest фестивалот вообичаено носи куп вести од најлудите технологии. Овој пат првата вест, покрај веста за патувањето на Марс на Space X, доаѓа од HTC и Vive.

Компанијата ја претстави новата генерација за уредот за виртуелна реалност, HTC Vive Pro. Уредот е импресивен вели Сем Мачковеч од Ars Technica.

Уредот доаѓа со куп подобрувања. Овој пат значително поголемо внимание е посветено на деталите. Така без проблем може да го користат и луѓе со очила.

Сепак има надградби и во хардверот, Vive Pro доаѓа со значителна надградба на дисплејот. Сега очилата доаѓаат со 2160 х 1200 резолуција и рефреш од 90Hz. Ова значи дека за потполно искуство е потребна и подобра машина. Односно, Nvidia GTX 970 нема да биде доволна за играње без „сецкање“ и рипање фрејмови при 90Hz.

Засега нема премногу дополнителни податоци, ниту верзијата која може да се тестира на SXSW е финалната. За почеток уредот ја нема најавената бежична технологија.

Сепак, клучно за употребата нема да биде квалитетот на уредот, кој секако е важен. За технологијата да биде широко прифатена, цената на уредот мора да биде пониска. Дополнително, се чини дека клучното, содржината, сè уште недостасува. Барем засега не сме виделе игра или каква и да е содржиниа поради која би морале да потрошиме куп пари на виртуелната реалност.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии