Holodeck ќе ја претвори реалноста во 3Д виртуелен свет

Тим на истражувачи на Универзитетот во Јужна Калифорнија се обидува да го направи реален Holodeck од Star Trek. Целта на Holodeck е да се создаде симулатор на виртуелна реалност од 360 степени.

Овој систем користи гејминг слушалки од 105 степени, 3Д поглед, движењата на играчот ќе бидат следени со сензорот од PlayStation – Playstation Move, додека движењата на рацете ќе бидат следени од контролерот на Razer – Hydra Sixense.

„Ова не е како да гледате подвижна телевизија – ова е вистинско претопување на еден виртуелен свет со симулирана периферална визија.“, објаснува тимот за Eurogamer.

Во моментот од тимот разговараат со неколку гејминг компании и Disney за целата оваа идеја да се претвори во вистински продукт.

[youtube]JVXC-A9UxvY[/youtube]

2 коментари на “Holodeck ќе ја претвори реалноста во 3Д виртуелен свет

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии