Handbrake ги зарази своите корисници со тројанец

Оперативниот систем macOS, важи за побезбеден од Windows. Можеби поради ова секогаш кога има вест за безбедносен пропуст или напад интересот е поголем.

Креаторите на апликацијата Handbrake ги предупредија сите европски корисници кои го преземале софтверот дека имаат 50% шанси да инсталирале малициозен софтвер. Ова важи за сите корисници кoи го преземале софтверот помеѓу 2 и 6 мај. За проверка треба да побараат дали во OSX Activity Monitor работи процес Activity_Agent.

Проблемите започнале откако напаѓачот го заменил оригиналниот фајл од фрацускиот мирор за преземање на софтверот со малициозен фајл. Софтверот е заразен со OSX.PROTON тројанец. Миророт за преземање е затворен веднаш по откривањето на проблемот, но веќе се заразени некои корисници.

Еве што советува Handbrake за отстранување на малициозниот софтвер. Отворете ја Terminal апликацијата и внесете ги овие команди:

  • launchctl unload ~/Library/LaunchAgents/fr.handbrake.activity_agent.plist;
  • rm -rf ~/Library/RenderFiles/activity_agent.app;
  • ако во ~/Library/VideoFrameworks/ постои фајл proton.zip, избришете го фолдерот.

Сите корисници кои ќе утврдат дека компјутерите им се заразени треба да ги променат лозинките од OSX KeyChain и во прелистувачите.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии