Groupon е на продажба, компанијата бара партнер

Дејан Соколоски

во Вести

Groupon наскоро би можел да се најде на продажба, компанијата сè уште се обидува да пронајде купувач. Директори на компанијата и банкари се обидуваат да пронајдат некој кој ќе биде заинтересиран, велат извори за Recode.

Веста дека Groupon е на продажба не е ниту изненадување, ниту новост. Компанијата не крие дека е заинтересирана веќе неколку месеци, но последниот период се обидуваат и самите да пронајдат партнер.

Во 2011 година интерес за Groupon покажа Google. Од Google понудија само 6 милијарди. Grouper не ја прифати понудата, што беше оценето како паметна финансиска проценка. Една година подоцна, Groupon беше проценет на 16 милијарди долари.

Процената е дека денес компанијата вреди 2,84 милијарди долари.

Еден од потенцијалните купувачи е и кинескиот гигант Alibaba кој веќе поседува 6% од компанијата.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии