Google совети за паметна лозинка

Еве ги советите на Google:

  • Не користите една иста шифра за сите веб сервиси (имејл, онлајн банкарство, друштвени мрежи, за шопинг сајтови…). Опасност е ако се пробие еден сервис, ќе се пробијат и другите. Решението може да биде лозинка која ве потсеќа на сајтот на кој се логирате, само нека не биде правиот збор. Изменете ја. Пример: лозинка за IT.com.mk може да се направи 1ttockak0mtockamk.
  • Не користите вообичаена лозинка или збор кој може да се најде во речник. Вообичаенте лозинки се вообичаени зборови како „password“ или вообичаени секвенци како „abcd1234" или „654321“. Се што може да се најде во речник може да биде пробиено. Решението е да се искористат лозинки со мешавина од букви, броеви и симболи.
  • Не користите лозинка со лични потоци. Секојдневно споделуваме лични податоци и информации. Затоа не користете родендени, телефонски броеви или адреси како лозинка. Решението е комбинација од бројки и симболи и некој рандом збор.
    (Хакерите вршат истражување за своите жртви.)
  • Не ја запишувајте вашата лозинка на лисче. Пробајте да ја чувате лозинката на места кои не се видливи и кои се тешки да се најдат. Ако ја снимате на компјутер тогаш дајте уникатно име на фајлот наместо нешто што е очигледно како „lozinka.txt“.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии