Google се вади на софтверска грешка која ги фаворизира неговите сервиси пред конкурентите

Google обвини софтверска грешка за високото позиционирање на сопствените сервиси во резултатите од пребарувањето. Станува збор за резултати во пребарувањето од Yelp и TripAdvisor кои не се јавуваат во резултатите, дури и кога корисникот ќе вклучи „Yelp“ или „Tripadvisor“ во пребарувањето .

„Проблемите се предизвикани од неодамнешната измена во кодот. Веќе работиме на измени кои ќе го поправат,“ вели Google. Но, Yelp кој долго време го обвинува Google за протекционизам не е убеден во ова. „Никаков глич, ова е начин на кој Google се однесува,“ вели Јереми Стопелмен од Yelp, за Recode.

Софтверската грешка се појавува единствено на мобилната верзија на пребарувачот и најверојатно ќе одведе повеќе корисници од споменатите сервиси. Yelp, Microsoft, Tripadvisor се жалат на однесувањето на Google пред Европската комисија, а оваа вест секако нема да помогне во намалување на јазот помеѓу ривалите.

1 коментар на “Google се вади на софтверска грешка која ги фаворизира неговите сервиси пред конкурентите

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии