Google работи на нов оперативен систем, Fuchsia

Google работи на нов оперативен систем, кој нема да се базира на Linux. Името кое компанијата барем засега го користи е Fuchsia.

Досегашните оперативни системи, Android и Chrome OS се базирани на Linux kernel. Новиот доаѓа со нов Magenta kernel.

Можеби најголемата мистерија е за што всушност ќе биде наменет новиот оперативен систем. Шпекулациите кои веќе на големо се започнати велат дека Fuchsia ќе ги спои Chrome и Android во еден оперативен систем.

Други шекулации велат дека ќе биде наменет за интернет на нештата. Трети дека ќе биде наменет за интерфејс со проширена реалност.

Единствен релевантен податок доаѓа од Тревис Гиселбрехт од Google кој вели дека Fuchsia ќе биде достапна и на Raspberry Pi 3. Ова би можело да значи дека оперативниот систем ќе биде наменет за сè, командни табли за автомобили, до телефони и таблет компјутери.

Ако ве интересира како изгледа кодот на Fuchsia, можете да го разгледате на Google Git или на GitHub.

1 коментар на “Google работи на нов оперативен систем, Fuchsia

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии