Google најде поедноставно решение да докажете дека не сте робот

Google најде поедноставен начин како да покажете дека не сте робот на интернет. Досега се користеше CAPTCHA-та како алатка против спамот или автоматизираните ботови, но иако е фунцкионална, таа сепак е досадна за луѓето кои не сакаат постојано да внесуваат рандом зборови. Решението на Google е да воведе поле за обележување, во кое се што треба да се направи е да се кликне во полето до фразата „јас не сум робот“. Ова во суштина се претвара во еден клик, наместо пишување рандом зборови.

Новата технологија е крстена „No CAPTCHA reCAPTCHA“ и, според Google иако изгледа едноставна, сепак има софистицирана позадина. Алатката, поточно API-то, e достапно за сите сајтови кои сакаат да ја заменат CAPTCHA-та со ова поедноставно решение.

[youtube]jwslDn3ImM0[/youtube]

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии