Google ја обвини Кина за „политички мотивиран напад“ врз Gmail

Според Google, кинеските корисници и рекламни агенции постојано пријавувале проблем со праќање пораки, означување на истите како „прочитани“ и други проблеми.

„Нема проблем од наша страна. Се провериме опширно. Ова е владино мешање дизајнирано да изгледа како проблем со Gmail.“, изјави портпарол од Google додавајќи дека ова не е предизвикано од земјотресот што се случи во Јапонија.

Google и претходно имаше „недоразбирање“ со Кина, кога пред година дена откри дека им е хакнат системот, по што постави напомена на Google.cn дека пребарувањето не е комплетно заради локалните закони.

Кина е позната по својот „Голем огнен ѕид“ со кој блокира содржина и сајтови кои властите ги сметаат за несоодветни. YouTube, Facebook и Twitter веќе се цензурираат за 450-те милиони интернет корисници, најголемиот интернет пазар во светот.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии