Google ја направи A.M.Turing наградата пандан на Нобеловата награда

A.M.Turing Award е позната и како Нобелова награда за компјутери, а ја доделува Association for Computing Machinery. Наградата традиционално се доделува секоја година од 1966 година за најголем доприонос во областа, и иако до сега беа наградени еден куп гении кои придонесоа да живееме во дигитално општество, сепак наградите делуваа мали.

Наградата досега беше 250.000 долари, но Google, кој и досега заедно со Intel беше најголем донатор, ќе донира 1 милион долари за добитникот на наградата. Ова доаѓа по одлуката на Google да ја преземе целата одговорност за наградниот фонд. Првата награда од 1 милион ќе биде доделена следната година, а покрај наградата добитникот ќе биде впишан во великаните на компјутерската технологија.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии