Google Arts и CyArk работат на заштита на светското културно наследство

Во 2001 најверојатно се случи најголемото злосторство кога светското културно наследство е во прашање. Талибанците уништија статуи на Буда стари 1500 години. Но, токму овој момент го инспирира Бен Кацира да направи нешто за да го заштити светското наследство. Г. Кацира е креатор на првиот ласерски систем за 3д мапирање. Неговата идеја ќе овозможи преку овие системи да се зачува објектот, ако не физички, тогаш барем како 3д слика. Со оваа идеја тој го основа CyArk. Денес Google Arts е партнер на компанијата и ќе овозможи пристап до овие виртуелни чуда насекаде. Повеќе податоци за проектот и за снимените проекти ќе најдете на блогот на Google.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии